Beleggers en traders opgelet: 10 meest voorkomende scams in cryptocurrency in 2023

BELANGRIJKSTE LEERPUNTEN

Met de toenemende populariteit van cryptocurrencies is er ook een toename geweest in het soort en de hoeveelheid zwendelpraktijken met betrekking tot deze markt. Veelvoorkomende zwendel met cryptocurrencies kan variëren van "rug pulls" en weggeefzwendel tot meer traditionele zwendel zoals Ponzi-constructies en phishing-zwendel.

Oplichters zijn voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om cryptocurrencies te stelen van nietsvermoedende gebruikers. Ze hebben vooral een voorkeur voor de crypto sector vanwege de gedecentraliseerde aard ervan, waar geen enkele persoon of entiteit eigenaar is van het netwerk of dit beheert of controleert.

Met andere woorden, de afwezigheid van banken of gecentraliseerde autoriteiten om verdachte cryptotransacties te signaleren, in combinatie met de onomkeerbare aard van cryptotransfers, vergroot de kwetsbaarheid van de sector voor frauduleuze activiteiten.

Ter informatie: tussen januari 2021 en juni 2022 hebben meer dan 46.000 mensen aangegeven dat ze cryptocurrency verloren aan verschillende oplichtingspraktijken. Volgens de Federal Trade Commission (FTC) loopt de totale schade op tot een waarde van meer dan 1 miljard dollar. Hoewel deze statistieken alleen mensen betreft die deze informatie vrijwillig deelden met autoriteiten, is het nog steeds alarmerend.

Cryptobeleggers moeten de verschillende vormen van cryptofraude kennen, om hun vermogen veilig te kunnen stellen. In dit artikel leggen we de top 10 meest voorkomende oplichtingspraktijken in cryptocurrency van 2023 uit.

De 10 meest voorkomende vormen van crypto scams in 2023

10. Social media cryptofraude

Een van de meest gebruikte vormen van cryptofraude is die waarbij socialmediaplatforms betrokken zijn. Bij deze vorm van fraude gebruiken slechte acteurs socialmediaplatforms om bekende merken of beroemdheden na te bootsen en hun frauduleuze plannen te promoten.

Twitter, Instagram en TikTok zijn drie populaire kanalen voor dergelijke scams. Hoewel deze platforms al maatregelen hebben genomen om cryptofraude tegen te gaan, zijn er nog steeds veel bot-fraudes die nep-cryptocurrency projecten promoten.

In juni bracht de Europese Consumentenorganisatie (BEUC) zelfs een rapport uit waarin ze socialmediaplatforms beschuldigden van het mogelijk maken van oplichting met betrekking tot digitale valuta. In het 20 pagina’s tellende rapport benadrukt de waakhond dat socialmediaplatforms zoals Instagram en TikTok een slap beleid hanteren, waardoor oplichters zich kunnen richten op nietsvermoedende tieners.

Het goede nieuws is, dat het vrij eenvoudig is om je te beschermen tegen cryptofraude via social media. Gebruikers moeten gewoon extra voorzichtig zijn wanneer ze interactie hebben met cryptoprojecten die trending zijn op social media, en ervoor zorgen dat ze niet het slachtoffer worden van nepaccounts.

9. AI crypto scam

De exponentiële opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) stelt oplichters in staat om nieuwe methoden van fraude en misleiding te ontwikkelen. Oplichters kunnen AI-chatbots of virtuele assistenten gebruiken om contact te leggen met individuen, beleggingsadvies te geven, valse tokens en initial coin offerings (ICO) te promoten. Daarnaast proberen oplichters ook valse hoogrenderende beleggingskansen aan te bieden.

Het gebruik van AI kan ook een uitdaging vormen voor sociale proof-of-work, dat ervan uitgaat dat cryptoprojecten met een grotere en loyalere online aanhang wel legitiem moeten zijn. Nu AI het makkelijker maakt voor projecten om mensen op te lichten, moeten gebruikers voorzichtigheid en zorgvuldigheid uitoefenen voordat ze in een project investeren.

Door gebruik te maken van socialmediaplatforms en AI-gegenereerde inhoud, kunnen oplichters bovendien uitgebreide pump-and-dump-schema’s opzetten, waarbij ze de waarde van tokens kunstmatig opblazen en hun holdings met aanzienlijke winsten verkopen. Ook kan de technologie scammers in staat stellen om frauduleuze activiteiten te automatiseren en uit te breiden.

Het is echter vermeldenswaard dat AI ook kan worden gebruikt om online scams te bestrijden. Onderzoekers van de San Diego State University hebben bijvoorbeeld een AI-systeem ontwikkeld om criminele activiteit rondom cryptocurrency op Twitter te detecteren en te ontmaskeren.

8. Valse beroemdheden

Oplichters kunnen beroemdheden zonder hun medeweten misbruiken om fans over te halen, door hun gezichten te gebruiken om nep-aanbevelingen voor cryptoprojecten te promoten. Onder de opmerkelijke persoonlijkheden die ongewild betrokken zijn bij dergelijke scam zijn Prins Harry en Meghan Markle, Bill Gates, Mark Zuckerberg en Sir Richard Branson.

Een van de lastigste oplichtingspraktijken met neppe beroemdheden was een deepfake van Elon Musk die een crypto-oplichtingsproject promootte. In de video zegt de nep-Musk dat hij een nieuw cryptoproject lanceert en dat deelnemers binnen drie maanden 30% rendement op hun investering kunnen verdienen.

Om jezelf te beschermen tegen neppe steunbetuigingen van beroemdheden, moeten gebruikers uitgebreid onderzoek doen voordat ze zich inlaten met een cryptocurrency-project of investeringsmogelijkheid. Ze moeten de legitimiteit van het project, de teamleden en de bijbehorende vermeldingen controleren.

7. Fraude in Romantische Context

Fraude met cryptocurrency-romantiek is een ander bijzonder misleidend plan dat steeds populairder wordt onder oplichters. Bij deze scam gaan slechte acteurs een romantische relatie aan met nietsvermoedende individuen met het uiteindelijke doel om hen te verleiden tot het overhandigen van hun waardevolle crypto-activa.

Deze frauduleuze relaties beginnen vaak op socialmediaplatforms of datingapps, waar de eerste gesprekken worden geïnitieerd. Geduldig het lange spel spelend, investeren deze oplichters dagen, weken en soms zelfs maanden in het cultiveren van een emotionele band met hun doelwitten.

Gebruikmakend van de gecreëerde romantische band, proberen de criminelen hun slachtoffers te manipuleren om hen cryptobetalingen te sturen of te investeren in een nep cryptoproject. Ze kunnen beweren dat ze persoonlijk in het nepproject hebben geïnvesteerd en aanzienlijke winsten hebben binnengeharkt.

Na ontvangst van de betaling kunnen de oplichters ervoor kiezen om de schertsvertoning te verlengen om nog meer geld af te troggelen. Of ze beëindigen de relatie abrupt en verdwijnen.

6. Belegging scam

Bij investerings scam worden enorme opbrengsten beloofd in ruil voor een vroege investering in een relatief nieuw cryptoproject. De oplichters kunnen verschillende rollen aannemen, zoals investeringsmanagers van het nog te lanceren project, of ongegronde beloftes doen over het leveren van enorme rendementen.

Deze scam begint vaak met een ongevraagde aanbieding, meestal om een cryptocurrency-investeerder te worden, die gebruikers naar een frauduleuze website lokt om meer te weten te komen over de mogelijkheid. De website, die vrij legitiem lijkt, moedigt gebruikers vervolgens aan om te beginnen met investeren en snel geld te verdienen.

Om zich tegen deze scam te beschermen, moeten gebruikers voorzichtig zijn wanneer ze ongevraagd investeringsmogelijkheden of promotieaanbiedingen ontvangen via e-mail, social media of andere communicatiekanalen.

Legitieme investeringsmogelijkheden worden zelden ongevraagd aangeboden.

5. Valse exchanges

Een andere veel voorkomende crypto scams is het gebruik van valse crypto exchanges, apps, digitale wallets of andere platforms om geld van gebruikers te stelen. Bij deze scam creëren fraudeurs soms valse websites die meestal domeinnamen hebben die erg lijken op de websites die ze proberen te imiteren, waardoor het moeilijk is om ze uit elkaar te houden.

Deze websites gedragen zich normaal tijdens de eerste interacties en laten gebruikers misschien zelfs een klein bedrag opnemen. Maar als ze hun investeringen verhogen, kan de website sluiten of opnameverzoeken weigeren om nietszeggende redenen.

Om zich te beschermen tegen valse cryptoplatforms moeten gebruikers de domeinnaam van de website dubbel controleren op spelfouten of variaties die kunnen wijzen op een frauduleuze entiteit. Ze kunnen ook controleren of de exchange vermeld staat op gerenommeerde regelgevende websites of certificeringen of lidmaatschappen heeft bij brancheorganisaties.

4. Ponzi schemes

Crypto Ponzi schemes zijn frauduleuze investeringsschema’s waarbij vroege investeerders rendement krijgen uitbetaald met fondsen van nieuwe investeerders in plaats van met legitieme winsten of investeringen. De regeling stort in als er niet genoeg nieuwe investeerders zijn om de uitbetalingen te doen, wat resulteert in aanzienlijke financiële verliezen voor de deelnemers.

Het is de moeite waard om op te merken dat het niet altijd een gemakkelijke taak is om crypto Ponzi schemes te identificeren. Het nu failliete cryptoproject Terra (LUNA) wordt bijvoorbeeld beschouwd als een groot Ponzi-project. Maar voordat het project vorig jaar instortte, steunden zelfs enkele van de meest prominente investeringsbedrijven het.

Toch kunnen gebruikers op zoek gaan naar ‘red flags’ in een project om te bepalen of het al dan niet een Ponzi scheme is. Enkele van de meest voorkomende red flags in deze oplichtingspraktijken zijn beloften van hoge en gegarandeerde rendementen, een gebrek aan transparantie over de onderliggende investeringsstrategie, druk om nieuwe investeerders te werven en een focus op verwijzingsbonussen of multilevel marketingstructuren.

3. Fraude omtrent uitbetaling

Bij fraude omtrent uitbetaling garanderen fraudeurs dat het bedrag aan crypto dat naar hen wordt gestuurd, gelijk zal zijn of vermenigvuldigd zal worden. Deze oplichtingspraktijken hebben als doel mensen te misleiden om hun fondsen naar de oplichters te sturen, wat resulteert in financiële verliezen.

Bijna alle crypto-fraude uit deze categorie volgt een gelijkaardig patroon waarbij men zich voordoet als een prominent individu of organisatie alvorens nietsvermoedende gebruikers te vragen crypto naar hen te sturen. Omdat cryptotransacties onomkeerbaar zijn, is crypto voor altijd verdwenen als het eenmaal naar een “weggeef”-adres is gestuurd.

De beste manier om jezelf te beschermen is door op de hoogte te blijven van ontwikkelingen en in staat zijn om dit soort crypto-scams te herkennen. Het is belangrijk om te onthouden dat legitieme weggeefacties of promoties zelden vereisen dat je vooraf geld of persoonlijke informatie stuurt.

2. Rug pulls

In crypto verwijzen rug pulls naar frauduleuze activiteiten waarbij ontwikkelaars of andere personen die verbonden zijn aan een project, abrupt en opzettelijk de liquiditeit of fondsen uit een Decentralized Finance (DeFi) project halen, waardoor investeerders achterblijven met waardeloze of sterk gedevalueerde tokens.

Rug pulls komen vaak voor bij projecten die gebouwd zijn op blockchains zoals Ethereum (ETH), waar smart contracts de werking van het project regelen. De oplichters creëren eerst een schijnbaar legitiem project, trekken investeerders aan en moedigen hen aan om hun fondsen te investeren of tokens te kopen.

Zodra er echter een aanzienlijke hoeveelheid geld of liquiditeit is verzameld, maken de oplichters misbruik van kwetsbaarheden in het smart contract om het geld af te tappen. De kwetsbaarheden zijn meestal vanaf het begin aanwezig, maar verborgen in alle codes.

Er zijn een aantal gemeenschappelijke kenmerken van rug pulls die je kunnen helpen deze scam te herkennen en te voorkomen dat je slachtoffer wordt. Zo is er bij rug pull-projecten vaak geen transparantie over de identiteit van de ontwikkelaars of teamleden. Ze kunnen pseudoniemen gebruiken of beperkte informatie geven over hun achtergrond.

Bovendien kunnen oplichters valse of overdreven beweringen doen over het potentieel van het project, partnerschappen of toekomstige ontwikkelingen om investeerders aan te trekken. Rug pull-projecten kunnen ook tokenomics hebben die ontwikkelaars of vroege investeerders sterk bevoordelen.

1. Phishing

Phishing is een populaire vorm van online oplichting die zich richt op gebruikers door hen een e-mail te sturen die afkomstig lijkt te zijn van een gevestigde organisatie zoals een bank, een hypotheekbedrijf of een groot bedrijf. Het primaire doel van deze scam is het stelen van gebruikersgegevens, waaronder inloggegevens en creditcardnummers.

Hoewel phishing veel voorkomt op het internet, is deze scam ook wijdverspreid in crypto. Oplichters kunnen zich richten op crypto-gebruikers om de private keys van hun wallet te achterhalen, waarmee iedereen toegang kan krijgen tot het geld dat in die wallet is opgeslagen.

Om een phishing-scheme uit te voeren, sturen scammers e-mails met links naar valse websites en vragen ze houders om hun private key in te voeren. Zodra ze deze informatie hebben, kunnen ze de cryptocurrency stelen.

Om zich te beschermen tegen phishing-scam, moeten gebruikers extra voorzichtig zijn bij het ontvangen van ongevraagde e-mails, berichten of mededelingen, vooral als ze om persoonlijke informatie vragen of dringende verzoeken bevatten.

Gebruikers moeten ook vermijden om te klikken op links in e-mails of berichten, tenzij ze zeker zijn van de legitimiteit ervan.

Conclusie

Met de toenemende populariteit van cryptocurrencies, is er ook een toename in het soort en de hoeveelheid oplichting gerelateerd aan deze markt. Veelvoorkomende scam met cryptocurrencies kan variëren van “rug pulls” en uitbetalingsfraude tot meer traditionele scams zoals Ponzi-schemes en phishing.

Hoewel elke soort van cryptofraude andere kenmerken heeft, hebben ze allemaal het doel om nietsvermoedende beleggers te misleiden en hun geld te stelen. Daarom moeten cryptobezitters een proactieve houding aannemen en zich houden aan veiligheidsmaatregelen.

Gerelateerde Begrippen

Ruholamin Haqshanas

Ruholamin Haqshanas is een journalist op het gebied van cryptocurrency en financiën met meer dan drie jaar ervaring in het vakgebied. Hij heeft een bachelordiploma in Mechatronics en een grote interesse in de FinTech sector. Hij begon als freelance schrijver over technologie, maar richtte zich op crypto nadat hij in 2019 kennismaakte met de sector. Ruholamin schreef al voor een aantal financiële en crypto nieuws websites, waaronder CryptoNews, Investing.com, 24/7 Wall St, The Tokenist, Business2Community, ZyCrypto, EthereumPrice.org, Milk Road, en anderen. Hij heeft ook gewerkt met een aantal grote crypto- en DeFi-projecten als content creator, waaronder Midas Investments, BullPerks/GamesPad en…